Ekonomi

ABD piyasaları T+1 mutabakat sistemine geçiyor

ABD piyasaları, riski azaltmayı ve verimliliği artırmayı amaçlayan önemli bir adımla, bugünden itibaren daha hızlı bir işlem mutabakat sistemine geçti. Yatırımcıları ve piyasa katılımcılarını etkilemesi beklenen bu değişiklikle, ABD hisse senetleri, şirket ve belediye tahvilleri ve diğer menkul kıymetlerdeki işlemler, önceki iki günlük süreye kıyasla bir iş günü sonra sonuçlandırılacak.

‘İşlem tarihi artı bir gün’ anlamına gelen T+1 mutabakat döngüsüne geçiş, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından geçen yılın Şubat ayında kabul edildi. SEC’in uzlaştırma sürecini hızlandırma kararı, karşı taraf riskini azaltma ve sermaye verimliliğini artırma ihtiyacının belirginleştiği GameStop’un dahil olduğu 2021 ticaret çılgınlığından etkilendi.

SEC Başkanı Gary Gensler, “Uzlaştırma döngüsünün kısaltılması… piyasalara yardımcı olacaktır çünkü zaman paradır ve zaman risktir” diyerek daha esnek bir piyasa altyapısının beklenen faydalarının altını çizmiştir.

Bu arada, Kanada, Meksika ve Arjantin Pazartesi gününden itibaren bir günlük mutabakat dönemine geçiş yaptı ve Kanada’da sorunsuz bir geçiş yaşandığı bildirildi. Birleşik Krallık’ın 2027 yılına kadar aynı sistemi benimsemesi bekleniyor ve Avrupa da benzer bir değişikliği düşünüyor.

T+1’e geçiş, ABD’yi Hindistan ve Çin gibi halihazırda daha hızlı ödeme sistemleri uygulayan ülkelerle aynı hizaya getiriyor. Ancak bu geçişin riskleri de yok değil. Hisse senedi alımları için fonları hizalamak, ödünç verilen hisseleri geri çağırmak veya işlem hatalarını düzeltmek için daha az zaman olduğundan, takas başarısızlıkları riskinin artması ve işlem maliyetlerinin yükselmesi konusunda endişeler var.

Bir alıcı veya satıcının yükümlülüklerini takas tarihine kadar yerine getirememesi durumunda ortaya çıkan takas başarısızlıkları, kayıplara, ceza ücretlerine ve itibar kaybına yol açabilir. Yatırım Şirketi Enstitüsü’nde menkul kıymet işlemleri direktörü olan RJ Rondini, risk ve teminat gerekliliklerinin azaltılmasının faydalarının takas oranları üzerinde ciddi bir etki yaratmadan gerçekleşeceğini umduğunu ifade etti.

Depository Trust and Clearing Corporation’ın bir yan kuruluşu olan Depository Trust Company (DTC), takastan sonra gerçekleşen mutabakat sürecini yürütmektedir. Sektör yeni standarda hazırlanırken, sorunsuz bir geçiş sağlamak için hafta sonu çalışması ve sanal bir komuta merkezinin oluşturulması da dahil olmak üzere kapsamlı bir hazırlık yapıldı.

Çarşamba günü, hem T+2’nin son gününde hem de T+1’in ilk gününde gerçekleştirilen işlemlerin mutabakatı ile piyasa için önemli bir test olacak. Takas süresinin üç günden iki güne indiği 2017 yılında gözlenen artışa benzer şekilde işlem başarısızlıklarında bir artış beklenmektedir.

Bir ValueExchange anketine göre ortalama %2,9’dan %4,1’e yükselen başarısızlık oranında beklenen ilk artışa rağmen, SEC ve Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği (Sifma) yalnızca minimal bir artış öngörmektedir. BNY Mellon, başarısızlıkların önemli günlük ceza ücretlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Geçiş, ABD hisse senetleri ve tahvillerinde yaklaşık 27 trilyon dolar tutan ve artık alım satımlar için daha hızlı bir şekilde dolar bulmaları gereken yabancı yatırımcılar için de zorluklar yaratıyor. Buna ek olarak, borsa yatırım fonları (ETF’ler) değişen yargı yetkisi gerekliliklerini ve sermaye ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalacaktır.

Piyasa katılımcıları likidite açıklarını kapatmak için kendilerini gecelik fonlama piyasalarına bel bağlarken bulabilirler ki bu da %5’in üzerindeki kısa vadeli finansman oranlarıyla maliyetli olabilir. Northern Trust’ın Küresel Sermaye Piyasaları Müşteri Çözümleri grubundan Gerard Walsh, yöneticilere yeni uzlaşma ortamında gezinmek için mevcut çözümlerin çeşitliliğinin farkında olmalarını tavsiye etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-antakya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu