İş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile 56 bin 654 kadın istihdam edildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile son iki yılda 56 bin 654 kadının istihdam edildiğini belirterek, “49 bin 500 kadına 14 milyar liranın üzerinde destek ödemesi verdik” dedi. Kadınların istihdamına yönelik mikro ve küçük işletmeler.” söz konusu.

“Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Yarınlara” programı Bakan Kacır ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Kacır, etkinlikte yaptığı konuşmada, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma için kadının hayatın her alanında varlığının önemine dikkat çekti.

Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınların bilim, teknoloji ve girişimcilikte kadınlardan daha fazla temsil edildiğini belirten Kacır, şöyle konuştu:

“Öğretim üyelerimizin yüzde 46’sını oluşturan 85 bin kadın bilim insanımız, Ar-Ge, inovasyon ve inovasyon kültürümüzün gelişmesinde öncü rol oynuyor. Girişimcilik ekosistemimizden ortaya çıkan ve 2017’yi aşan 7 teknoloji girişimimizden 4’ü Turcorn. Milyar dolarlık değerlemeyle kadın girişimciler tarafından kuruldu “Eğer insansız hava araçlarında dünya lideriysek, yerli ve milli otomobilimizi yollara çıkardıysak bu çok çalışma ve zihinsel çaba, kararlılık, çok çalışma ve özveriyle mümkün olmuştur.” Kadınlarımızın kararlılığı.”

Kacır, “Türkiye Yüzyılı”nda “Tam Bağımsız Türkiye”nin yolunu kadınlarla birlikte inşa ettiklerini belirterek, TEKNOFEST’i düzenledikleri ilk yıl kadın yarışmacı sayısının yüzde 17 olduğunu, 2023 yılında ise bu oranın yüzde 40’a ulaştığına dikkat çekti.

“Teknolojiyi seven kadınların sayısı her geçen yıl artacak”

Teknoloji seven kadınların sayısının her geçen yıl artacağına inandığını dile getiren Kacır, kadınları, gençleri, engellileri ve toplumun tüm kesimlerini işgücüne dahil ederek, onlara eşit fırsatlar sunarak “Türkiye Yüzyılı” hedeflerine ulaşabileceklerini söyledi. hayallerine ve hedeflerine giden yolu açıyor.

Kacır, kadınların üretime ve iş gücüne aktif katılımını değerli bulduklarına dikkat çekerek, “Doğru fırsatları sunduğumuzda kadınların büyük engelleri aşma konusunda ne kadar kararlı olduklarını görüyoruz. Kullanılmayan potansiyeli harekete geçirmenin ve yeni iş alanları yaratmanın en önemli yolu ise; kadın girişimciler ve kadın istihdamı aracılığıyla.” “dedi.

Kadın girişimcilere destek

Bakanlık olarak kadınların iş dünyasındaki liderlik yolculuklarında tüm gayretleriyle destek olmaya devam ettiklerinin altını çizen Kacır, KOSGEB programlarıyla kadın istihdamına öncelik verdiklerini ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını anlattı.

Kacır, sağladıkları takviyelerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile son iki yılda 56 bin 654 kadını istihdam ederken, kadın istihdamına yönelik 49 bin 500 mikro ve küçük işletmeye 14 milyar liranın üzerinde destek ödemesi verdik. Geleneksel ve İleri Girişimcilik programlarıyla son 10 yılda 70 kadın istihdam edildi. 1.000 kadın girişimciye 13 milyar lira destek sağladık. KOBİ Finansman Destek Programı ile 6.036 kadın girişimciye 1,8 milyar lira finansman sağladık. Kadın Girişimciliği Girişimi olarak kalkınma ajanslarımızın 2024 önceliğini ‘Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği’ teması olarak belirledik. Toplumsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında katılımın sağlanması amacıyla yürütülen 202 projeye destek verdik. Hedef kitlesi kadınlar olan, ekonomik ve sosyal hayata 1,5 milyar lirayla katkı sağlayan Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında hedef kitlesi kadınlar olan 4 projeye 302 milyon lirayla destek verdik. Projeler kapsamında davet merkezine destek verdik. Dokuma kenti projesi ve jeotermal sera kurulmasını sağladık. “Kadın istihdamını güçlendiren, kadınlarımızın sosyal yaşamlarını iyileştiren 390 projeye kalkınma ajanslarımızla 580 milyon lira destek verdik.”

Deprem bölgesindeki kadınlar

Deprem bölgesindeki kadınların işgücüne ve sosyal hayata yeniden kazandırılması için çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Kacır, kurdukları atölyeler, sosyal satın alma programlarıyla kadınların istihdamını, sosyal ve ekonomik gelişimini ve girişimcilik ekosistemindeki konumunu güçlendirdiklerini söyledi. ve kadın kooperatiflerine destek.

Kacır, “Deprem Sonrası KOBİ’leri Yeniden Canlandırma Projesi”nde kadınlara ait işletmelere yapılacak ödemelere öncelik verdiklerini belirterek, “Program kapsamında 4 bin 900 kadın işletmeciye destek ödemesi yaptık. En iyisi kadınlarımızı hayatın her alanında daha görünür ve daha aktif kılmaktır.” dedi.

İki protokol imzalandı

Öte yandan iki bakanlık arasında “Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü” ile “Bilimsel Araştırma-Geliştirme, Yenilik ve Bilimsel Faaliyetler İşbirliği Protokolü” imzalandı.

“Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü” ile kadının sosyal hayattaki konumunu güçlendirdiklerini vurgulayan Kacır, kadın girişimcilerin yatırım teşvikleri ve KOSGEB desteklerinden faydalanmasını kolaylaştırdıklarını anlattı.

Kacır, kalkınma ajansları ve bölgesel kalkınma idareleri aracılığıyla rehberlik ve danışmanlık hizmetleri ile proje desteği sağladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Protokol ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile alanda ortak projeler geliştirilmesi konusunda iş birliğine devam edeceğiz. ‘Bilimsel Araştırma-Geliştirme, Yenilik ve Bilimsel Faaliyet İş Birliği Protokolü’ ile çocuklarımızı koruma altına alacağız ve bakım, engelli ve yaşlı bireyler, şiddet mağduru kadınlar.Çocuklarımızın ve onlara eşlik eden çocukların ruhsal, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine destek olmayı hedefliyoruz.Görme engellilere anlatım hizmeti veren bir uygulama geliştiren kadın yarışmacımız yapay zeka ve insan iş birliğine sahip kullanıcılar tarafından geliştirilen, İzmir’de düzenlediğimiz TEKNOFEST’te ‘Engelsiz Yaşam Teknolojileri’ yarışmasında birincilik elde etti.Yarışmacımız tarafından tasarlanan “Taşınabilir uygulama bugün 40’a yakın ülkede kullanılıyor. ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin engelleri aşanların omuzlarında yükseleceğini biliyoruz. 85 milyon vatandaşımızın her birinin gelişme, üretme ve teknolojiye değer katma yolculuğunda yanında olmaya devam edeceğiz.”

sincan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu