Haber

Edremit Körfezi’nden 4 bin metrekare ‘hayalet ağ’ toplandı; Ağa takılan balıkları kurtardı

ÇANAKKALE, – Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2022 yılında hayata geçirilen ‘Hayalet Ağ Avcıları Edremit Projesi’ kapsamında Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde devam eden çalışmalarda sona gelindi. ÇOMÜ’den Prof. Dr. Adnan Ayaz, bu dönemde deniz tabanından 1.500 metrekare gırgır ağı ve 2.500 metrekare gırgır ağını kaldırdıklarını söyledi. Antalya’nın Konyaaltı sahilinde denize bırakılan veya kopan ağlar, birçok deniz canlısının hayatını tehlikeye atıyor. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, son dalışında bu hayalet ağlardan biriyle karşılaştı ve ağa takılan ve çıkamayan balığı kurtardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve ÇOMÜ Deniz Bilimleri Teknolojisi Fakültesi ortaklığında 2022 yılında hayata geçirilen ‘Hayalet Ağ Avcıları Edremit Projesi’ 24 projeyle gerçekleştirildi. Bu dönem günlük deniz çalışması. Çalışmaya geçen yıl Eylül ayında başladıklarını belirten ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, deniz tabanından toplam 1.500 metrekare gırgır ağı ve 2.500 metrekare uzatma ağını kaldırdıklarını söyledi periyod boyunca.

‘VATANDAŞLARIMIZDAN BİLGİ BEKLİYORUZ’

Geçtiğimiz yıl eylül ayında çalışmaya başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Ayaz, “Geçen yıldan bu yana toplamda yaklaşık 24 günlük bir deniz çalışması gerçekleştirdik. Bir çalışma daha planlıyoruz ancak artık yakıtımız bitmeye başladı. Şimdi son bir çalışma yapacağız. Daha sonra da denizde çalışma yapacağız” dedi. 24 gün sonunda yaklaşık 1.500 yüz metrekare gırgır ağı, 2 bin 500 metrekarelik solungaç ağını kaldırdık. Bunun dışında 200 metre uzunluğundaki trata ağını da deniz tabanından kaldırdık. O bölgede yasak olan 1 adet trol çantası kaldırdık ve trol çantasının 1 yıllık geçmişi vardı. Ayrıca 15 adet balıkçı çapasını da deniz dibinden çıkardık. “Ayrıca kıyı bölgesinde yüklü bir batık teknenin motoru da vardı. yaklaşık 1.450 kilo. Biz onu kaldırdık. Bu işler çok zordur, samanlıkta iğne aramaya benzer. Vatandaşlarımızdan rapor bekliyoruz. Doğrudan hedefe gittiğimizde doğrudan ağın yerini tespit edip alıp kaldırıyoruz” dedi.

‘BU BÖLGEDE YİNE HAYAT YERLEŞECEK’

Hayalet ağların bulunduğu bölgede ekosistemin olumsuz etkilendiğini söyleyen Prof. Ayaz, “Hayalet ağları kaldırdığımız bölgelerde ağlar kayalık alanı kapladığı için o bölge canlılar tarafından kullanılamaz hale geliyordu. Bu alanlar, altlarında herhangi bir canlının yaşama ihtimali bulunmadığı için kapatıldı. Hayalet ağları kaldırıldığında canlılar bu bölgeye yeniden yerleşecektir. Yeterli bir saklanma yeri olması halinde.” “İçerisine balıklar girecek. Istakoz, böcek gibi diğer eklembacaklı canlılar da bu bölgelere yerleşecek. Bu çalışmalardan en ufak bir fayda bile bizim için önemli. Bu bölge yeniden canlılığına kavuşacak” dedi.

‘AĞLARIN KIRILMASI BİRÇOK DENİZ CANLISINA ZARAR VERİR’

Turizm kenti Antalya’nın sembollerinden biri olan ve her yıl yerli ve yabancı binlerce tatilcinin ziyaret ettiği Konyaaltı Plajı da deniz üstü ve altı kirlilikle mücadele ediyor. Deniz dibindeki plastik atıklar, cam şişeler gibi eserlerin yanı sıra balıkçıların avlanmak için kullandığı ve daha sonra denize bırakılan veya kırılan ağlar da birçok deniz canlısının hayatını tehlikeye atıyor. Balıkçıların denize attıkları ağlar kayalara, tekne motorlarına veya denizdeki malzemelere takılıp kırılıyor. Yüzyıllarca denizde kalabilen ağlar, birçok deniz canlısının hayatını tehlikeye atıyor ve deniz ekosistemine zarar veriyor.

FİLEDEN KURTARILDI VE VATANINA SERBEST BIRAKILDI

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su İşleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, son dalışında bu hayalet ağlardan biriyle karşılaştı. Deniz tabanındaki boruya bağlanan ağı gören Prof. Dr. Gökoğlu ve beraberindeki grup, hayalet ağa yakalanan iki balığın öldüğünü, birinin ise diğer balıklar ve canlılar tarafından yenildiğini ve geriye sadece iskeletinin kaldığını gördü. Sualtı kamerasının kaydettiği anlarda ağa yakalanan canlı balık, ağdan kurtarılarak yaşam alanına bırakıldı. Hayalet ağ diğer canlılara zarar vermemesi için kesilerek karaya çıkarıldı.

Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bölgede yaptıkları her dalışta farklı bir aksilikle karşılaştıklarını söyledi. Prof. Dr. Gökoğlu, “Konyaaltı’nda boru etrafında sık sık dalış yapıyoruz. Her dalışımızda olumsuzluklarla karşılaşıyoruz. Bazen çöp ve plastik yığınlarını temizliyoruz, bazen de balığı oltadan kurtarıyoruz. Son dalışımızda şunu bulduk: borunun ucuna bir hayalet ağ sarılmış. Bu ağ uzun süredir balıkları orada tutuyor.” “Ordan ağı aldık, üzerinde 1’i canlı 3 balık vardı. Canlı olanı kurtardık. Ağa yakalanan balıklardan birinin iskeleti kaldı” dedi.

‘SÜREKLİ TÜKETEN DOĞA’

Hayalet ağların deniz ekosistemine büyük zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, “Ağda kalan balıklar diğer balıklar ve canlılar tarafından tüketiliyor. Başka bir balık onu tüketmeye gelirse o balık da sıkışabiliyor. Hayalet ağlar sürekli doğayı tüketiyor. Ağ oluşana kadar doğada tüketmeye devam ediyor.” Kırılarak ömrünü tamamlıyor. Bu çok uzun bir süre. Ekosisteme çok büyük zarar veriyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu